Home » Lean Six Sigma: welke training past bij mij? 

Lean Six Sigma: welke training past bij mij? 

Bij admin
Lean Six Sigma: welke training past bij mij?

De Lean methodiek is een wereldwijd fenomeen voor het verbeteren van organisaties en bedrijfsprocessen. Hierbij wordt op gestructureerde wijze het probleem in kaart gebracht en bekeken hoe er efficiënter gewerkt kan worden en waar de verbeterpunten zitten. Veel grote bedrijven hebben hier al enorme successen mee geboekt. Bij het volgen van een Lean Six Sigma cursus leer je niet alleen de managementtechnieken, maar doe je ook ervaring op uit Six Sigma. 

Binnen deze trainingen kunnen we verschillende niveaus onderscheiden. Het behaalde niveau zegt ook iets over de duur van de training. Zo duurt de kortste training slechts een dag, terwijl er ook trainingen van tien dagen zijn. In deze methodiek spreken we van belts. Deze zijn vergelijkbaar met de belts die tijdens karate worden behaald en het niveau tonen. Bij de Lean Six Sigma belts maken we ook onderscheid tussen niveaus met kleuren. Zo heb je (van laag naar hoog) de Yellow Belt, Orange Belt, Green Belt en Black Belt. Maar hoe weet je welke training bij jou past? Wat is het verschil tussen deze vier? 

Yellow Belt training 

De Yellow Belt training duurt slechts één dag. Hierbij leer je echt enkel de basisbeginselen. Je bent nog niet in staat om zelf een (klein) project te leiden, maar je kunt wel een waardevolle toevoeging zijn aan een team met Orange & Green Belts. Je leert binnen deze training vooral heel veel theorie, maar krijgt ook alvast de ruimte om op zoek te gaan naar de verbeterpunten binnen jouw bedrijf. Zo leer je de grootste pijnpunten bloot te leggen en een waardevolle ondersteunende functie te bieden tijdens het verbeterproject. 

Orange Belt training

Wil je een orange belt training met certificaat volgen? Dan ga je nog een stapje verder dan de yellow belts. Deze cursus duurt dan ook twee dagen en gaat dieper in op de materie. Je leert niet alleen de theorie, maar leert deze ook veelvuldig in de praktijk te brengen. Na het afronden van deze cursus ben je niet alleen in staat om de Green & Black belts te ondersteunen, maar kan je ook zelf kleine verbeterprojecten leiden. 

Green Belt training 

De green belt training wordt misschien wel het vaakst gekozen. Na het afronden van deze cursus beschik je over voldoende expertise om zelf projecten te leiden en ben je echt een waardevolle speler binnen het team. De cursus duurt zes dagen en is daarmee best intensief.  

Black Belt training

De meest intensieve training is die van de black belts. Zij moeten tien dagen aan één stuk in de materie duiken. Dit is ook noodzakelijk, want de black belt is straks de eindverantwoordelijke bij elk project. Zij zijn het aanspreekpunt van Lean Management binnen de organisatie. 

Welke training past bij mij? 

Laten we voorop stellen dat er geen slechte belts zijn. Iedere belt is nodig om elkaar te versterken tijdens een project. Om te bepalen welke training bij je past, is het belangrijk om jezelf te vragen wat jouw functie is binnen het bedrijf. Op basis daarvan vind je ook de training die hierbij past. 

Ook interessant

Laat een bericht achter